stress-en burn-out begeleiding in Opwijk

Wie ben ik

Dromen worden werkelijkheid voor hen die sterk genoeg zijn om erin te geloven, dat schreef eens een Engelse schrijver en wat mij betreft slaat hij de spijker op zijn kop. Ik ben Fré Vandenborne, een bevoorrecht mens, want ik leef mijn droom.

Met Compass coaching wil ik mensen helpen opnieuw de juiste weg naar hun doel te vinden. Reeds als tiener trachte ik te achterhalen wat mensen motiveerd en waarom bepaalde mensen er juist wel in slagen om succesvol te zijn. Mijn studiekeuzes waren dan ook een logisch gevolg. Mijn opleidingen als maatschappelijk Assistent en graduaat in de sociale readaptatiewetenschappen worden als verantwoorde basis gehanteerd bij de coaching. Deze studies werden later aangevuld met een opleiding als loopbaancoach, burn-out coach en een opleiding in sportspychologie.

Van jongs af aan ben ik gepassioneerd door sport. Zo speel ik al sinds mijn 6 jaar tennis en begon ik op 16 jaar met het geven van tennislessen. Ik speelde basketbal, ging me verdiepen in fitness en bodybuilding en ben op mijn 18 jaar de Himalaya gaan beklimmen. Sport is me met de paplepel ingegeven. Hoe kan het ook anders met een vader die gedurende 17 jaar ploegafgevaardigde van de rode duivels was.
Intussen ben ik reeds meer dan 25 jaar sportcoach waarvan enkele jaren voltijdse professioneel tennis trainer/coach. Naast mijn job als loopbaanbegeleider en mental coach beheer ik een tennisschool en sta nog steeds op de tennisbaan. Ik ben dan ook naast het begeleiden van mobiele tennissers gespecialiseerd in het coachen en trainen van rolstoeltennissers.

Ik heb me bijgeschoold tot mental coach en begeleid op voltijdse basis zowel sporters als niet-sporters om (opnieuw) de betere versie van zichzelf te worden.
Door mijn jarenlange ervaring als tennistrainer/coach van talloze competitiespelers, kan ik mij perfect verplaatsen in de wensen, valkuilen en mentale uitdagingen die een sporter of coach kan tegenkomen. En weet ik het belang van mentale weerbaarheid als geen ander. Als coach zie ik wat mentale veerkracht met spelers doet. Door mentale veerkracht leren sporters (trainers en ouders) vanuit vertrouwen keuzes maken en verantwoordelijkheid nemen. Mentale veerkracht leert sporters dat met discipline, daadkracht en volharding je kan bereiken wat je wil. En deze Mentale veerkracht kan ik je leren trainen.
Naast het 1 op 1 werken als persoonlijke mental coach verzorg ik samen met Mindset Academy workshops, interactieve bijscholingen, cursussen en presentaties voor sportverenigingen, teams, coaches, trainers, ouders, vrijwilligers, …

Meer info over onze partnerorganisatie voor de workshops kan u vinden op: www.mindsetacademy.be

Aanpak

Individuele aanpak van de sporter

Naast de fysieke, technische en tactische vaardigheden van een team worden sportprestaties in sterke mate beïnvloed door de mentale vaardigheden.

Sporters motiveren is meestal niet moeilijk. Ze zijn gemotiveerd om dat ene doel te bereiken: winnen en de beste te zijn. Sporter word je dan ook niet zomaar. Je moet mentaal ontzettend sterk zijn, kunnen omgaan met stress, kunnen focussen en gedisciplineerd kunnen trainen. Toch is ook voor sporters mental coaching belangrijk. Wetenschappers hebben aangetoond dat mental coaching de prestaties van sporters kan verbeteren.

Bij Mental coaching proberen we je eigen sterktes en zwaktes te ontdekken en daarmee te leren omgaan. We volgen trainingen en wedstrijden, zo kunnen we een beter beeld krijgen van eventuele problemen en mentale zwaktes.
Een mental coach brengt je dichter bij jezelf en je doelen. Op basis van jouw persoonlijke vragen en wensen reikt Compass Coaching je analyses, methodes en nieuwe inzichten aan. Zo kom je lichamelijk en geestelijk helemaal in balans.
Het doel is om een constructieve mindset te creëren, beperkende overtuigingen los te laten en je potentieel te laten groeien.
Omdat mental coaching helemaal rond jou draait, is elke mental coaching anders. Het traject wordt aangepast aan jouw noden, jouw tempo en de methode die voor jou werkt. Soms heb je gewoon een duwtje in de rug, een luisterend oor of wat peptalk nodig. Het doel van mental coaching is om je belemmeringen en de bijhorende stress achter je te laten, je volle potentieel te benutten en je doelen te verwezenlijken.
De sport coaching is een leerproces waarbij ik de sporter inzicht geef in zelfontwikkeling en strategieën om problemen aan te pakken.
In je hoofd win je of verlies je een wedstrijd of kampioenschap. Door jezelf te begrijpen en te bepalen hoe je je mentale aanpak optimaliseert, vind je het geheim van sportief succes. Zorg dat “alles in je hoofd juist zit” en dan vind je de sleutel om concurrenten te verslaan.
Heb je nood aan een intensief traject om je innerlijke blokkades te overwinnen of om je doelen te bereiken? Dat kan ook!
Een individuele begeleiding begint met een intakegesprek. In dit gesprek kan de atleet zijn situatie uitgebreid uitleggen en specifiëren en zullen we samen bekijken hoe we dit probleem samen gaan aanpakken. Verder worden de wederzijdse verwachtingen van de sporter en mezelf op elkaar afgetoetst.
Zowel een online begeleidingstraject, een offline begeleidingstraject (face-to-face meetings) of combinatie van beiden behoren tot de mogelijkheden.

Meer info over onze partnerorganisatie voor de workshops kan u vinden op:
www.mindsetacademy.be

Workshops, cursussen en bijscholingen

Het succes van een (top)sporter is het resultaat van hard werken, doorzettingsvermogen en een kwaliteitsvolle en juiste begeleiding. Van blijven geloven in jezelf. Maar bovenal van inzicht in je talent en van de motivatie om je talent te blijven ontwikkelen. Winnen betekent dus je eigen grenzen verleggen. Fysiek én mentaal! Het is dus van cruciaal belang om de sporters te wapenen tegen aspecten die zijn prestaties negatief beïnvloeden en hem dus mentaal weerbaarder te maken. Kennis en inzichten over groepsdynamiek en persoonlijkheidstypen zijn waardevolle onderdelen voor teams en hun begeleidingsstaf. Aan de hand van wetenschappelijk onderbouwde kennis worden mentale en fysische processen uitgelegd en besproken waardoor het inzicht in het mentale functioneren van individuele sporters als van ploegen wordt vergroot. In combinatie met concrete oefeningen wordt hierdoor de invloed, het inzicht en de juiste methode voor behalen van het gewenste eindresultaat enorm versterkt.
Zo zijn er oefeningen om concentratie en doorzettingsvermogen te versterken, maar ook assertiviteit en zelfvertrouwen zijn vaardigheden die een sporter zichzelf eigen kan maken. Dit kan zelfs al spelenderwijs op jonge leeftijd. Het is dan ook aanbevolen dat trainers zorgvuldig leren om mentale boodschappen in hun trainingen te integreren. Niet enkel trainers en coaches, maar iedereen die maar iets te maken heeft met het begeleiden of bijstaan van sporters kan meer inzicht in , mentale vaardigheden en de mentale processen die een sporter doormaakt, gebruiken en toepassen. Compass coaching en mindset academy verzorgen workshops, cursus- en bijscholingen waarin er gewerkt wordt rond theorie en inzicht, maar hoofdzakelijk op een interactieve manier het zelf ondervinden, uitproberen en inoefenen van de verworven kennis. Het onderwerp van de workshops of cursussen wordt in overleg met de opdrachtgever bepaald en uitgewerkt. Op een interactieve manier wordt er ingegaan op de mentale aspecten van desbetreffende doelgroep. Meer info over onze partnerorganisatie voor de workshops kan u vinden op: www.mindsetacademy.be “In individuele sporten worden de atleten vaak psychologisch begeleid, in teamsporten is dat nog niet systematisch het geval. Nochtans is dat een heel belangrijk aspect om de talenten van een team te ontwikkelen. Bij de Belgian Cats zien we al jaren wat je met een goede teamspirit kan bereiken.” – Ann Wauters – (Wauters werd vijfmaal verkozen tot Europese basketbalspeelster van het jaar en was in 2005 de enige Europese die in de WNBA geselecteerd werd. Daarnaast won ze tien keer een nationaal kampioenschap.)

Voor wie

Individuele sporters
Als je tijdens de training een topper bent, maar tijdens de competitie onderpresteert, ligt dit hoogstwaarschijnlijk aan je mentale spel. Veel atleten worstelen met deze twijfel. Geen nood, Compas coaching kan je helpen!
Of je een topsporter bent, een gedreven amateur of een fanatieke recreant: als sporter wil je groeien, jezelf ontwikkelen en je prestaties verbeteren. Hierbij komt meer kijken dan alleen de fysieke, technische en tactische training. Ook mentale vaardigheden kunnen jou als sporter naar een hoger niveau tillen.
Een sterke positieve geest kan het verschil maken tussen winnen en verliezen, tussen doorzetten en opgeven,… Bij Compass coaching begeleiden wij atleten om hun zelfvertrouwen en wilskracht te versterken, alsook tegenslagen te verwerken. Topsporters en sporters schakelen dan ook steeds vaker de hulp in van een Mental Coach.

Het belang van mentale sterkte en weerbaarheid wordt steeds meer erkend en gezien als noodzakelijk voor topprestaties. Mental coaches maken steeds vaker deel uit van de totale omkadering van atleten. Vaak gebeurt dit op vraag van de atleet maar ook op vraag van clubs en sportfederaties. Waarom niet pro-actief werken aan je mentale sterkte in plaats van het in te zetten als remedie wanneer wedstrijdspanning je prestatie negatief heeft beïnvloed ? Voorkomen is altijd leuker dan genezen ! Compass Coaching begeleidt sporters, organisaties, individuen en teams met het doel de mentale kracht te vergroten.

Workshops, cursussen en bijscholingen

Vlaanderen telt maar liefst 46 verschillende sportfederaties waarin 300 000 vrijwilligers actief zijn. Deze vrijwillers ondersteunen op hun beurt 1.4 miljoen mensen bij het sporten in clubverband. Deze vrijwilligers staan erg dicht bij de sporters en hebben dus een belangrijke rol bij een kwaliteitsvolle sportbeleving. Daarom verdienen ze ook de nodige aandacht , hulp, opleiding en begeleiding. Compass Coaching en mindset academy kunnen hen ondersteunen, begeleiden en bijscholen op mentaal vlak waar nodig. De meeste trainers en coaches zijn technisch en tactisch goed onderlegd, maar vinden het lastig om op sociaal, emotioneel en mentaal vlak sporters te coachen. Ben jij een trainer/coach die zichzelf wil ontwikkelen op mentaal gebied of vind jij dat je als sportfederatie of sportclub je trainers, begeleiders, ouders, vrijwilligers,… optimaal moet scholen voor een goede mentale aanpak van de sporters? Compass-coaching en mindset academy zijn jullie ideale partners!

Wij organiseren samen workshops en cursusdagen over mentale voorbereiding en sportpsychologie voor sportbegeleiders (coaches, trainers, ploegafgevaardigden,…) om het mentale aspect en een positieve geest bij sporters te integreren zoals motivatie, concentratie, zelfvertrouwen, team cohesie en stressmanagement.
We organiseren op uw verzoek workshops in uw club of federatie over onderwerpen aangepast aan uw behoeften, ter attentie van coaches en andere sportmanagers (sportfysiotherapeuten, fysieke trainers, leiders).

Meer info over onze partnerorganisatie voor de workshops kan u vinden op: www.mindsetacademy.be

Vraag Vrijblijvend Informatie

contact