Mindset

Wat betekent ‘Mindset’ nu eigenlijk? Waarom noemt men het de nieuwe psychologie van succes?

Psycholoog Carol Dweck deed uitvoerig onderzoek naar ons ‘denken’. Dweck onthulde dat de manier van denken van succesvolle personen heel erg verschilt ten opzichte van minder succesvolle.

Mindset is het Engelse woord voor ‘overtuiging’. Het is de manier waarop mensen denken over zichzelf en in het bijzonder over hun intelligentie en kwaliteiten. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen een vaste mindset en een groeimindset.
Personen met een vaste mindset geloven dat hun persoonlijke eigenschappen vaststaan. Personen met een groeimindset zijn overtuigd dat ze zichzelf steeds kunnen verbeteren en ontwikkelen. Je talenten zijn slechts het startpunt om te blijven groeien door hard te werken en ervaring op te doen.

Het goeie nieuws? je kunt je mindset veranderen!

De zogenaamde ‘growth mindset’ of ‘succes mindset’, kan je ontwikkelen! Persoonlijke groei en geluk is haalbaar voor iedereen en is niet afhankelijk van je intelligentie(niveau). Belangrijker zijn eigenschappen als doorzettingsvermogen, discipline, lef en veerkracht. Je hersenen zijn continu in ontwikkeling. Hoe meer je ze prikkelt, hoe meer groei je kunt ervaren. Kortom….je mindset doet ertoe en je kan deze ontwikkelen van een Fixed naar een Growth mindset.

Vooreerst is de manier waarop je over dingen denkt, bepalend voor jouw succes. Op voorhand denken dat iets niet mogelijk is, maakt dan je er niet aan begint, of eerder opgeeft of niet de volle 100% inzet geeft. Er is heel veel mogelijk als je vertrouwen hebt dat je obstakels kan overwinnen en nieuwe dingen kunt leren.

Sta dus stil bij jouw mindset. Neem je tijd. Zie hoe jij reageert als je iets goeds hebt gedaan of wanneer iets mislukt is. En welke gedachten komen dan bij je op? Het kan best zijn dat je in verschillende situaties de kenmerken van een andere mindset vertoont. Als dit voor jezelf helder is, word je meer bewust van de mindset waarin je zit en of die je helpt om je doel te bereiken. Na de bewustwording volgt de actieve training om tot een groeimindset te komen.

Mindset

Vraag Vrijblijvend Informatie

contact